הקמת גינות הוא תחום שהתפתח מאוד בשנים האחרונות והרבה אנשים פונים לעזרה מקצועית בנושא תכנון ועיצוב גינות. כשלקוח רוצה להתחיל לתכנן את הגינה ולפנות למומחה בתחום עיצוב גינות, עליו להכיר מספר שלבים שיש לקחת בחשבון:
שלב א' – תכנון וקביעת תקציב להקמת הגינה
תכנון גינות קטנות וגדולות מתחיל תמיד בתכנון. התכנון הוא שלב מהותי ואין לזלזל בחשיבותו. כדי לקבל תוצאה סופית טובה ושמתאימה לדרישות הלקוח, על המתכנן להבין בדיוק מה הלקוח מצפה לקבל, אילו אלמנטים מרכזיים הוא רוצה בגינה כגון: האם הוא מעוניין בעיצוב גינה עם בריכה? אם כן איזה סוג בריכה – בריכת שחיה או נוי? האם הוא מעוניין בפינות ישיבה, דקים ופרגולות? וכו'.
כמו כן על המתכנן לקחת בחשבון נתונים פיזיים בסיסיים של השטח ולהבין נושאים מהותיים כגון הפרשי גבהים – במקרה זה הוא יתכנן מסלעות, יציקות בטון, או שיפועי קרקע נכונים – מה מזג האוויר באזור בו נמצאת הגינה כדי לדעת לתכנן היטב את הצמחייה, מה הכיוון הגאוגרפי של השטח – פונה צפונה, דרומה כדי להכיר מה הם אזורי הצל ומה מידת החשיפה לשמש של כל חלק מהשטח. בנוסף המתכנן צריך להכין תכניות השקיה ותכניות חשמל ותאורה שלוקחות בחשבון היכן יחבר את מערכות הגינה למים וחשמל של הבית. לכן עבודת התכנון היא הבסיס לפרויקט מוצלח ועל הלקוח להבין שאי אפשר לוותר או לצמצם את השלב החשוב הזה , שדורש הרבה זמן עבודה ומחשבה בתהליך הקמת גינות יפות .
שלב ב' – פיתוח הקרקע והכשרתו, חלק קריטי בתהליך הקמת גינות
השלב הבא לאחר התכנון הוא התחלת העבודה בשטח, ניקיון ופינוי פסולת הבניה למקרה שהבית חדש, או פינוי צמחיה וצנרת ישנה במקרה שעובדים על שיפוץ גינה קיימת. לאחר הניקיונות ניתן להתחיל בעבודות הפיתוח. עבודות הפיתוח כוללות לרוב עבודה עם כלים כבדים כמו טרקטורים ובובקטים לצד עבודה ידנית, לעיצוב השטח לפי הטופוגרפיה והשיפועים המתוכננים. לעתים קרובות אנחנו מתממודדים עם הקמת גינות שהאדמה בשטח איננה מספיקה או אינה מתאימה כבסיס לשתילה ואז יש לייבא אדמה גננית מתאימה במשאיות ולפזר אותה בשטח. זהו גם השלב בו מבצעים את יציקות הבטון עבור האלמנטים שבגינה, אלא אם היציקות בוצעו על ידי קבלן הבית. לאחר פיזור וסידור האדמה יש לפזר קומפוסט לטיוב הקרקע והתאמה לשתילה.
שלב ג' – בחירת מערכת השקיה יעילה לסוג ולגודל הקרקע
תכנית ההשקיה היא חלק מתכניות העבודה שעל המתכנן לבצע לפני תחילת העבודה. הקמת גינות והתאמת ההשקיה לצרכי הגינות השונות היא מלאכה שדורשת מחשבה ותכנון מדויקים כדי לא להגיע למצב שחסרה השקיה והגינה מתייבשת, או שיש עודף השקיה , דבר הגורם ללחות יתר ומושך מזיקים. כיום כל מערכות ההשקיה הן ממוחשבות וכוללות ראש מערכת עם ברזים חשמליים אשר נפתחים אוטומטית בשעות מסוימות ונכבים אוטומטית לאחר זמן ההשקיה המתאים לגינה, לפי האזורים השונים. כלומר שקו הטפטוף לצמחים יעבוד זמן מוגדר, ואז יפתח קו ההשקיה של העצים, לאחר מכן ההמטרה לדשא וכו'. פיזור צנרת הטפטוף במרווחים הנכונים חשובה כדי לא להגיע למצב של אזורים יבשים בגינה. תכנון זמני ההשקיה הם היבט נוסף שמהותי לבריאות הגינה, הזמנים אינם נקבעים על ידי המתכנן אלא על ידי המבצע של הגינון או על ידי הגנן המתחזק את הגינה.
שלב ד' – הקמת גינות בפועל – שלב השתילה
לאחר פיזור הצנרת ניתן לשתול. השתילה באה אחרי תכנון מדויק של אזורי השתילה והצמחים המתאימים לאותו אזור בגינה. תכנית הצמחייה שתוכננה על ידי מעצב הגינה היא זאת שקובעת היכן יש לשתול כל צמח. תכנית הצמחייה מתבצעת לאחר סיור במשתלה עם הלקוח ובחירת הצמחים והעצים שהוא אוהב, תוך התייעצות עם המתכנן האם הצמחים האהובים באמת מתאימים לגינה, ובאיזה אזור. פן נוסף בעת הסיור הינו בחירת גודל הצמחים. צמחים ועצים בוגרים וגדולים גורמים לגינה להראות שלמה ומלאה כבר מהיום הראשון, אבל הם גם עולים יותר כסף. שלב הצמחייה הוא המקום המתאים לחסוך בו בלי יותר מדי ייסורי מצפון מצד הלקוח. ניתן לקנות צמחים ועצים צעירים וקטנים מתוך ידיעה שגם אם הגינה לא תראה מושלמת בחצי השנה הראשונה , לאט לאט היא תתמלא והצמחים יתבגרו ממש בשטח.
בדיקת מערכת מים וחשמל
גם המתכנן וגם המבצע, כשהם ניגשים לעבודת הקמת גינות, צריכים לבדוק את המצב בשטח ולבצע את העבודה בהתאם. לאחר סיום כל שלב, כגון שלב פיזור ההשקיה, יש לבצע שהמערכות עובדות. גם תכנון תאורת החוץ צריכה להיות מלווה בבדיקה בשטח שאכן כל המערכות פועלות.
השירות שלנו
גלים גנים נותנים שירותים גם של תכנון והקמת גינות פרטיות. אנו מספקים שילוב אופטימלי של תכנון וסידור הגינה וביצוע. זהו מצב אידיאלי בו העבודה על הגינה מתבצעת על ידי גורם אחד ואין קצרים בתקשורת בין החלק המתכנן לחלק המבצע.